Jokainen meistä tietää kuinka tulisi syödä terveyden kannalta. Mutta käytännössä se ei ole niin helppoa. Moni valitsee mieluummin hampurilaisen ennen salaattia ja pitsan ennen lohikeittoa. Ruokavalio muutokset tarvitsevat vain toistoa toiston perään. On siis mahdollista saada retuperällä oleva ruokavalio kuntoon. Haluankin nyt jakaa 12 vinkkiä, joilla jokainen saa ruokavalion kuntoon.
12 vinkkiäni:
1. Valitse lautaselle vähintään kolmea eri väriä jokaiselle ruokailulle. Pyri siihen, että värit ovat myös mahdollisimman kirkkaita. Punaista, oranssi, vihreää, violettia, keltaista jne.
2. Tee viikon ruokasuunnitelma etukäteen. Suunnittele siis, mitä kaikkea voisit syödä viikon ajan. Aamupalasta iltapalaan. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jos esimerkiksi joudut hakemaan kaupasta välipalan, niin haet helpommin banaanin ja rahkan hyllystä karkkipussin sijaan, kun sinun ei tarvitse nälkäisenä miettiä mitä söisit.
3. Älä venytä nälkää. Jos sinulla on nälkä, syö! Älä tuijota kelloa ja laske minuutteja siihen, että edellisestä ruokailusta olisi kolme tuntia. Voit syödä esimerkiksi ylimääräisen välipalan tai jo seuraavan ruuan. Juuri nälkäisenä tehdään helposti huonot ruokavalinnat.
4. Jos sinulla on ongelmana syömättömyys, syö edes jotain. Esimerkiksi jos et syö aamupalaa, opettele siihen syömällä aamulla ihan mitä haluat. Vaikka se olisi suklaata. Osta oikein hyvää laadukasta tummaa suklaata ja syö sitä aamulla yksi pala. Pikkuhiljaa kroppasi alkaa haluta ruokaa. Tai sitten esimerkiksi omena. Mikä tahansa sinun tekee mieli. Myöhemmin kun ruoka jo maistuu, viilaa ateriaa terveellisemmäksi ja monipuolisemmaksi.
5. Satsaa laatuun! Tämä on tärkeää. Esimerkiksi laadukas suola vaikuttaa jo paljon. Minun nirso lapsenikin alkoi syödä uusia ruokia sen jälkeen, kun vaihdoin suolan laadukkaampaan suolaan. Laadukkaat kasvikset ovat huomattavasti maistuvampi. Syöt kasviksia varmasti enemmän, jos ne maistuvat oikeasti hyvälle.
6. Lisää ruokaasi yrttejä. Yrtit ovat terveyspommeja ja hyvä kuitulisä. Niitä voi heittää ihan minkä ruuan sekaan tahansa. Älä kitkastele, vaan lisää niitä runsaalla kädellä.
7. Muista herkkupäivä! Täysi herkuista kieltäytyminen vesittää monien yritykset saada ruokavalio kuntoon. Herkkupäivänäkin kannattaa muistaa laatu. Ei ole pakko ostaa maitosuklaata, vaan sen voi korvata esimerkiksi tummalla suklaalla. Tai korvata karkit esimerkiksi taateleilla. Pitsaankin voi laittaa hieman vähemmän juustoa ja valita pohjaksi runsaskuituisen.
8. Vaihda valkoinen vilja täysjyvään. Ja tässä kohtaa on tärkeää muistuttaa, että hiilihydraatit kuuluvat myös kunnolliseen ruokavalioon. Ne ovat hyvin välttämättömiä kropallemme ja esimerkiksi aivojemme toiminnalle. Älä siis jätä viljoja pois, vaan vaihda ne laadukkaampaan muotoon.
9. Korvaa valkoinen sokeri hunajalla, kookossokerilla, agave-siirapilla tai vaahterasiirapilla. Kokeile rohkeasti! Sokerille löytyy paljon hyviä korvaajia ja niiden makuun kyllä tottuu. Yleensä kyse on enemmän pelosta päästää irti jostain tutusta kuin siitä, että jokin maistuisi pahalle. Ole avoin uusille mauille.
10. Juo jokainen siemaus kahvia tai alkoholia kiitollisuudella ja ajatuksella. Kun keskityt jokaiseen siemaukseen, et tarvitse niin paljon kahvia tai alkoholia. Molemmat ovat kohtuudella käytettynä ok. Mutta usein käytämme näitä ihan liian paljon. Nautiskele siis, sen sijaan että hörpit vaan lasillisen toisensa perään ilman pienintäkään ajatusta.
11. Nesteytä kehoasi. Joskus käy niin, että sekoitamme nälän janoon. Lisää veden sekaan ripaus laadukasta suolaa, sitruunaa, limeä tai esimerkiksi kurkkuviipaleita. Näin neste imeytyy paremmin kuin pelkkää vettä juoden. Myös yrttitee on hyvää nesteyttämiseen.
12. Opi tunnistamaan tunteesi. On ok silloin tällöin ottaa pala suklaata ärsytykseen, mutta ihan joka kerta niin ei kannata tehdä. Tunteiden tunnistaminen auttaa myös muilla elämän osa-alueilla. Jos koet tunteiden hallitsevan liikaa syömistäsi, ota yhteyttä ammattilaiseen.
Muistathan myös pysähtyä kun alat syömään. Älä kiirehdi. Hengitä pari kertaa syvään ennen kuin alat syömään. Maistele ruokaa ja ole avoimin mielin. Jos ajattelet, että salaatti on kuivaa ja kamalaa, niin luultavasti se tulee olemaan kuivaa ja kamalaa. Maistele uusia makuja, löydät varmasti mieleisiä. Vietä hevi-osastolla aikaa ja tutki. Sinun ei tarvitse tykätä kaikesta. On ok sanoa, että et tykkää esimerkiksi avokadosta. Voit korvata sen esimerkiksi pähkinöillä. Etsi uusia reseptejä ja opi nauttimaan ruuanlaitosta.
On tärkeää, ettet yritä ottaa näitä kaikkia vinkkejä kerralla. Valitse mieluisin ja lähde siitä liikkeelle. Lempeydellä ja toistolla saat varmasti muutoksen onnistumaan.