Suomalaiset rakastavat kahvia! Suomalaiset juovat kahvia keskimäärin enemmän kuin muissa maissa. Noin 5 kuppia päivässä. Jotkut enemmän ja jotkut vähemmän. Juotko sinä kahvia vain tavan vuoksi? Oletko ikinä pysähtynyt miettimään millaiset ovat kahvin terveysvaikutukset? Onko kahvi terveellistä vai ei? Kannattaako sitä juoda? No kannattaa! Kahvilla todella on terveysvaikutuksia ja sitä kannattaakin hörppiä. Jatka lukemista, jos haluat tietää lisää.
Kahvi ja kofeiini
Harvalle tulee yllätyksenä, että kahvi sisältää kofeiinia. Kofeiini vaikuttaa kemiallisesti adenosiini-nimisen yhdisteen aineenvaihduntaan. Kofeiinilla on piristävä vaikutus, joka saavutetaan 1-2 kupillisen jälkeen. Jokainen reagoi kofeiiniin yksilöllisesti. Toiselle riittää pienempi annos kahvia piristykseen, kun toinen saattaa tarvista sitä enemmän. Yhdessä kupillisessa kahvia on noin 80-100 mg kofeiinia. Kahvin kofeiinipitoisuus elimistössä on vahvimmillaan puolen tunnin päästä sen nauttimisesta. Kofeiinin piristävän vaikutuksen on todettu auttavan erityisesti väsyneitä ja kovassa suorituspaineessa työskenteleviä. Piristävä aamukahvi on monelle pelastus väsyneenä aamulla.
Parantaa muistia
Kahvin kofeiinilla on tutkimusten mukaan vaikutusta hermostoon ja muistiin. Sen on todettu vaikuttuvan positiivisesti lähimuistiin sekä vanhusten lieviin muistihäiriöihin. Suomessa on tehty seurantatutkimus kahvin vaikutuksesta vanhusten muistiin. Sen mukaan 3–5 kupillista kahvia päivittäin nauttineilla eläkeikäisillä oli pienempi riski sairastua dementiaan kuin kahvia karttaneilla tai runsaammin kahvia nauttineilla ikätovereilla. Kahvin kofeiinin on todettu tutkimuksissa vähentävän Parkinsonin taudin oireita sekä vähentävän Parkinsonin taudin ilmaantumista.
Kahvia suojaamaan 2.tyypin diabetekselta
Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa on tehty tutkimuksia, joiden mukaan kahvin juonnilla ja 2 tyypin diabeteksella on yhteys. Tutkimusten mukaan yksi kahvikupillinen vähensi 2 tyypin diabeteksen riskiä seitsemän prosenttia. Tutkimuksissa käytettiin sekä kofeiinitonta, että kofeiinillista kahvia. Kävi ilmi, että vaikutus oli molemmilla sama. Vaikka kahvin juonnin on todettu laskevan riskiä sairastua 2. tyypin diabetekseen, on se silti niin sanottu elintapasairaus. Joten 2. tyypin diabeteksen hoidossa ja ehkäisyssä tärkeintä on edelleen elintavat.
Suojelee maksaa
Kahvin juonnin on todettu vaikuttavan pienentävästi maksakirroosiin sairastumisen riskiin. Alkoholi nostaa maksasta erittyvän GT-entsyymin pitoisuuksia, kun taas kahvi pienentää GT-pitoisuuksia. Tutkimuksissa ei ole selvinnyt mikä kahvissa aiheuttaa tämän, mutta se on selvinnyt, että kofeiini se ei ole. On tärkeää ymmärtää, että alkoholi nostaa GT-entsyymiä enemmän kuin kahvi laskee, joten kahvin ei voida sanoa suojaavan maksaa alkoholin aiheuttamilta haitoilta.
Mitä opimme?
Opimme siis, että kahvinjuonnilla on positiivisia vaikutuksia terveyteemme. Mahtavaa! Juo siis aamukahvisi nautinnolla tiedostaen, että se todella tekee hyvää sinulle. Kahvin käytössä, niin kuin kaikessa, on tärkeää muistaa kohtuus. Tämän artikkelin luettuasi, älä ala juomaan pannukaupalla kahvia. Liika on aina liikaa ja kohtuus kaikessa. Myös kahvin laadulla on merkitystä. Laadukas kahvi on huippu hyvää. Olisiko jo aika maistaa muutakin kuin Juhla Mokkaa tai Presidenttiä?